3D-system Oy 25 vuotta

Tänään 6.6.2018 tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun yhtiömme perustamisasiakirja allekirjoitettiin.

Aluksi oli vain idea siitä mitä ryhdytään tekemään, mitään myytävää ei vielä ollut. Seuraavana vuonna saimme kehitettyä Husky-tallentimissa toimineen MM-ohjelmiston siihen kuntoon, että pääsimme toimittamaan tallentimia ja ohjelmia asiakkaille. Tuolloin tallentimia pystyi varsin vapaasti ja avoimesti yhdistelemään eri merkkisiin takymetreihin ja tämän ansiosta näitä tallentimia myytiinkin heti mukavasti. Vuosien varrella tallentimia ja ohjelmia myytiin kaikkiaan lähes 300 kappaletta. Vielä tänäänkin muutama FS/2 on päivittäisessä käytössä, vaikka laitteiden valmistus lopetettiin jo vuosia sitten.

3D-system saavutti leikki-iän 5 vuotta 6.6.1998Jarmo ja Markku kesäkuussa 1998, kun 3D-system saavutti leikki-iän 5 vuotta.

Myöhemmin myyntimme laajentui kattamaan myös muut mittaustarvikkeet ja solmimme jälleenmyynti- ja maahantuontisopimuksen Nikon-mittauslaitteista. Tästä muutaman vuoden kuluttua aloimme maahantuoda ensin Sercel/Thales -merkkisiä GPS-vastaanottimia, jotka myöhemmin vaihtuivat Ashtech-merkkisiksi. L1/L2 -vastaanottimia myytiin kaikkiaan yli 100 kappaletta. Maailmalla tapahtuneiden, päämiehiä koskeneiden myllerrysten takia luovuimme pikkuhiljaa laitteistomyynnistä ja keskityimme nykyiseen päätuotteeseemme, joka on oma ohjelmistomme 3D-Win.

3D-Win -ohjelmistoa alettiin ohjelmoida heti kesällä 1993. Ensimmäinen vuosi meni lähinnä Windows-käyttöjärjestelmää opetellessa, mutta vuoden 1994 lopussa julkaisimme 3D-Win version 2.0, joka toimitettiin ensimmäisille asiakkaille juuri ennen vuodenvaihdetta. Seuraavana vuonna muutama suurempi kaupunki osti ohjelmiston käyttöoikeuden. Aluksi ohjelmassa oli vain muutama formaatti tuettuna ja osa nykyisistä editointi- ja laskentatoiminnoista. Mutta heti alusta alkaen mukana olivat Ryhmä, Hakutapa ja Elementtilista, jotka tänäkin päivänä muodostavat ohjelmiston ytimen. Myös maastomalliohjelman tekeminen aloitettiin samaan aikaan, ja heti alkuun asiakkaissa herätti innostusta kolmioinnin nopeus. Tämän jälkeen ohjelmistoon on lisätty siihen nykyisin kuuluvat toiminnot pala kerrallaan. Nyt 3D-Win -ohjelmistosta on julkaistu jo versio 6.4 ja sitä käytetään Suomessa ja muutamassa muussakin maassa noin 2 000 lisenssin voimin.

Kiitos menestyksestämme kuuluu tietysti henkilökunnalle: niin nykyisille kuin entisillekin työntekijöille. Sekä tietysti teille asiakkaille, jotka olette luottaneet meihin ja kehittäneet kanssamme 3D-Win -ohjelmiston siksi ohjelmaksi, joka se tänä päivänä on. Myös kaikki yhteistyökumppanimme ansaitsevat kiitokset.

Jatkamme tästä seuraavalle kvartaalille työn merkeissä, ilman sen suurempia juhlallisuuksia…